כריתת כבד
הכבד הוא אחד האיברים הפנימיים הגדולים ביותר בגוף. הוא ממוקם באזור הבטן העליונה ומתפרס כמעט על כל רוחבו של פלג הגוף העליון. ישנה חשיבות רבה לפעולתו של הכבד בגופנו ולמעשה איננו יכולים לתפקד בלעדיו. הכבד הוא מעין "שומר הסף" שאחראי על סינון הדם מחומרים רעילים ומפסולות, ולכן כל מחזור הדם עובר דרכו. הוא אחראי על ייצור חלבונים ועל פירוק פחמימות וסוכרים, אשר הופכים בהמשך לאנרגיה. הוא מפיק את מיצי המרה ואף אוגר חומרים חיוניים (ויטמינים למשל) למקרה חירום. הוא משתתף בתהליך חילוף החומרים ובייצור ההורמונים בגוף. מסייע בפירוק של תאי דם אדומים ותפקידיו עוד רבים ומגוונים.
גם מבנהו של הכבד ייחודי ויוצא דופן, זהו איבר אשר מורכב משתי אונות, ימנית ושמאלית.
אלו נחלקות לשמונה חלקים בסך הכל, כשכל חלק בכבד קשור ישירות לחלק הסמוך אליו, אך נהנה מאספקה ומניקוז דם בצורה נפרדת. לרקמות הכבד יכולת התחדשות (רגנרציה) ייחודית, ולכן לאחר הכריתה – אפילו של 70% ממנו – הוא ישלים את נפחו, ויתפקד באופן תקין; לרוב בתוך 24 שעות תאיו יתחילו להתחלק מחדש, ובתוך חמישה-שישה שבועות הוא יחזור לגודלו המקורי.
כיצד מתבצע הניתוח
ניתן לבצע כריתת כבד בשתי גישות: זעיר פולשנית (לפרוסקופית/רובוטית) או בטנית. בגישה זעיר פולשנית יבוצעו כחמישה חתכים בגודל חמישה עד 15 מ"מ בבטן העליונה שדרכם יוכנסו, בנוסף למצלמה, המכשור הניתוחי ומעין שרוולים שקוטרם חמישה עד 15 מ"מ; באמצעותם הבטן מנופחת בפחמן דו-חמצני כדי ליצור חלל עבודה בין דופן הבטן לאיברים הפנימיים. בשלב הבא ייקבעו גבולות הכריתה, ואז ייכרתו הגידול ובלוטות הלימפה הסמוכות לו בשל החשש שגם הן נגועות, ויוצאו בשקית סטרילית שמוחדרת לבטן. בגישה בטנית, ייעשה חתך לרוחב הבטן (אשר כולל את דופן השרירים), ודרכו יבוצעו אותן פעולות ניתוחיות שתוארו בגישה הזעיר פולשנית.
משך הניתוח
כ-4 שעות בממוצע. תלוי גם במיקום הגידול ובהיקף הכריתה.
משך האשפוז
בגישה הזעיר פולשנית כ-4 ימים, ובגישה הבטנית כשבוע.
התאוששות לאחר ניתוח
בימים שלאחר הניתוח המטופלים עשויים לסבול מחולשה וכאבים (שניתן להפחיתם במשככי כאבים). אך בגישה הזעיר פולשנית הם פחותים משמעותית כיוון שהחיתוכים לא כוללים את דופן שרירי הבטן והגוף לא עובר טראומה. ולכן בגישה זו ההחלמה מהירה ונמשכת ימים ספורים בלבד.
מה שיעור ההצלחה
מרבית החולים עוברים כריתת גידול מלאה ומתאוששים ממנה. הריפוי מהסרטן תלוי במקורו (ראשוני או שניוני) ובאגרסיביות שלו. יש לציין כי הטיפול שהוכח כטוב והיעיל ביותר לסרטן הכבד הוא כריתת הגידול בשילוב עם טיפול תרופתי.
הסיבוכים אפשריים לאחר ניתוח כבד?
לשני סוגי הניתוחים עלולים להתלוות סיבוכים כגון זיהומים באזור הניתוח (אך בגישה זעיר פולשנית הסיכון להם פוחת משמעותית), דימומים ממערכת העיכול, פגיעה עצבית ופגיעה באיברים בחלל הבטן ודלף של נוזלי מרה.